Sagan om Ringen–Rollspelet

Sagan om ringen RollspeletProdukt: Sagen om Ringen: Rollspelet (SRR) (Första tryckningen)

Artilkelnummer: 06-001

Producent: Äventyrsspel (Target Games)

Konstruktörer: Coleman Charlton, Peter Fenlon, Bruce Neidlinger och Terry Amthor.

Översättare: Gunilla Jonsson och Karin Fredriksson.

Redaktörer: Anders Blixt, Eva Jangö, Olle Sahlin och Dora-Lee Banks.

Utgivningsår: 1986

Format: Box (art.nr. 06-001), Regler (Inbundet häfte i G5-format, 60 sidor; art.nr. 06-101), Midgårdshäfte (Inbundet i G5-format, 52 sidor; art.nr. 06-102), Tabeller (Inbundet häfte i G5-format, 48 sidor; art.nr. 06-103), Lommarna vid Långklippan (Inbundet äventyrshäfte i G5-format, 24 sidor; art.nr. 06-201), Rollformulär (Ark i A5-format, 30 stycken; art.nr. 06-603), 2 st T10-tärningar.

Sagan om ringen Rollspelet (baksida)Kommentar: En svensk översättning av det amerikanska Middle-earth Role Playing (MERP) ägt av Iron Crown Enterprises (ICE) och utförd av Äventyrsspel (ett dotterbolag till Target Games). En ganska så trogen översättning, delvis ombearbetad till sin redigering, vilket innehåller vissa misstag som har orsakats i samband med överföringen och som inte återfinns i originalet MERP, såsom några enstaka ord, ett flertal halva eller hela meningar och t.o.m. ett enstaka stycke med viktig information som har fallit bort, ett par underliga översättningar av speltermer och namn, minst två fall av typografiska och faktamässiga fel, samt ett exempel på underlig konvertering från det amerikanska mätsystemet. Regelhäftet innehåller alla regler som behövs för att skapa midgårda karaktärer, att avgöra strid och magi, samt innehåller ett helt unikt avsnitt som presenterar regler för att konvertera SRR till Expert Drakar & Demoner (EDD). Midgårdshäftet innehåller de regler som Spelledaren behöver för att bygga upp världen och att sköta sin kampanj, inklusive detaljerade beskrivningar av midgårda varelser, raser och kulturer, samt några exempel på spelfärdiga äventyr. I boxen medföljer även ett separat (obundet) häfte för alla tabeller och listor som krävs för att avgöra olika situationer och handlingar i spelet, inklusive rollformulär, ett separat häfte med färglagda rollformulär som kan rivas av (i typiskt Äventyrsspelssnitt), samt ett längre äventyr i ett eget (obundet) häfte kallat Lommarna vid Långklippan som liksom de andra äventyren knyter an till ”sista värdshuset” vid Trollskogen. Vad som saknas i denna box är en större karta över Midgård och det figurark som medföljer med den amerikanska förlagan MERP och underligt nog bifogades med den tredje utgåvan av Drakar & Demoner året efter (med art.nr. 01-610).

Sagan om Ringen Rollspelet box

Sammantaget är det, alla översättnings- och konverteringsfel till trots, i det stora hela en väl utvecklad produkt som gör ett mycket bra amerikanskt spel tillgängligt för den svenska publiken. Man skall dock komma ihåg att spelet i huvudsak i sina äventyrsexempel (och i majoriteten av de efterföljande spelmodulerna) uppehåller sig kring ett generisk år i Tredje Åldern som ej utspelar sig under Ringens Krig, närmare sagt TÅ 1640 (d.v.s. knappt 1400 år tidigare än händelserna i ‘Sagan om ringen’. SRR är inte heller lämpligt för Spelledare som är nybörjare då spelsystemet kräver att man är väl insatt i det (som inte är så intuitivt som man kunde önska) och kräver en hel del tärningsslag mot en eller flera tabeller för varje handling, vilket innebär att det kan ta någon eller ett par timmar att avgöra en skärmytsling om man är oerfaren. Dock är reglernas stora fördel att de presenterar ett mycket realistiskt system som kan leda till en hel del dråpliga situationer (stundtals med en underton av underhållande svart humor).

Midgård 1 TharbadProdukt: Midgård 1: Tharbad

Artilkelnummer: 06-301

Producent: Äventyrsspel (Target Games)

Konstruktörer: Terry Amthor, J.H. Andersen, Lisa Evans, Walter Hunt, Evan Jamieson, Richard Meyer, Robert Traynor.

Översättare: Brita Thulin

Redaktörer: Anders Blixt, Olle Sahlin och Henrik Strandberg.

Utgivningsår: 1987

Format: Häfte (Inbundet i G5-format, 60 sidor; art.nr. 06-301) med färgkarta (i G4-format) på insidan av omslaget.

Kommentar: Den första modulen utgivet av Äventyrsspel är en trogen översättning av den amerikanska kampanjmodulen Thieves of Tharbad som gavs ut av Iron Crown Enterprises (ICE) 1985. Denna modul anses generellt vara bland de svagare (eller tråkigare) i både den engelska och svenska tappningen då den handlar om Cardolans hamnstad Tharbad vilket är beläget lite i utsidan av de flesta tilldragelser i Tolkiens berättelser; alltså något av en avkrok i sammanhanget. Dessutom utspelar sig händelserna i modulen TÅ 1409, d.v.s. drygt två hundra år innan SRR:s generiska spelår TÅ 1640. Detta är året för Häxmästaren av Angmars stora offensiv Midgård 1 Tharbad (baksida)mot Arnors kungariken Arthedain och Cardolan, en mycket ansträngd tid för staden och inledningen till dess utdragna dödskamp. Modulen kan alltså anses vara en förhistoria till de övriga modulerna vilket gör den svår att använda rakt av i en midgårda kampanj som utspelar sig TÅ 1640 eftersom staden vid det laget ligger i ruiner. Men det finns viss matnyttig information för Spelledaren om hur man skall hantera möten med rövare i ett äventyr även TÅ 1640 och ett kortare avsnitt om läkemedel och droger. Det bifogas även konverteringstabeller för att använda modulen med Expert Drakar & Demoner (EDD) och hur man använder folkgruppen Umli med EDD. Det bifogas även kort information om J.R.R. Tolkien och hans verk. En av skillnaderna i förhållande till det amerikanska originalverket är att illustrationerna och de svartvita kartorna saknar djupet och dynamiken i den svenska versionen. Detta märks i synnerhet med kartan över Tharbads kloaksystem där gatunivån helt har gått förlorad och därför gör orienteringen av de underjordiska kloakerna minst sagt problematisk. Dessutom saknas färgkartan över Cardolan som finns i ICE:s version och som i Äventyrsspels utgåva har ersatts med en tråkig svartvit egenproducerad karta. Dock har den vackra färgkartan på Tharbad fått komma med, även om den förevisas på det mindre formatet G4 (239 x 338 mm) i jämförelse med det ursprungliga amerikanska ANSI B (279 × 432 mm; närmast A3 i storlek).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: